Банківський сектор України залишається ефективним та прибутковим: НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
У четвертому кварталі 2022 року банківський сектор України зберіг стабільність, довіру вкладників та поновив роботу на звільнених територіях.

За даними НБУ, чистий кредитний портфель скоротився внаслідок пригніченого попиту і зростання втрат від кредитного ризику, частка непрацюючих кредитів також продовжила своє зростання.

Нагадаємо, на початок 2023 року у банківському секторі України частка непрацюючих кредитів становила 38%, що еквівалентно 432 млрд грн. Порівняно з даними на 1 січня 2022 року частка непрацюючих кредитів зросла на 87 млрд грн або на 8 п.п.

Як повідомляє інтернет-ресурс УкрСтрахування з посиланням на звіт НБУ, частка коштів клієнтів у зобов’язаннях зросла наприкінці року до 87.9%, частка рефінансування НБУ знизилася до 1.8%. Банківський сектор, незважаючи на значні відрахування до резервів, отримав 24.7 млрд грн прибутку за результатами 2022 року, зокрема 17.3 млрд грн – у IV кварталі.

Обсяг чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля скоротився на 12,6% за квартал та на 32,7% за рік. Основна причина скорочення – зростання резервів під кредитні збитки.

Коментарі