Частка непрацюючих кредитів в Україні склала 38%, збільшившись за рік на 8 п.п.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
На початок 2023 року у банківському секторі України частка непрацюючих кредитів становила 38%, що еквівалентно 432 млрд грн. Порівняно з даними на 1 січня 2022 року частка непрацюючих кредитів зросла на 87 млрд грн або на 8 п.п.

«Наслідки війни – руйнація активів та заставного майна, втрата доходів та погіршення платоспроможності позичальників знижують їхню здатність обслуговувати кредити, погіршують якість кредитних портфелів банків та зумовлюють збільшення відрахувань до резервів», – йдеться у заяві НБУ.

Національний банк України планує протягом року провести оцінку якості активів, щоби переконатися в коректності підходів банків до оцінки кредитного ризику.

Раніше інтернет ресурс УкрСтрахування повідомляв, що у третьому кварталі минулого року питома вага непрацюючих кредитів зросла на 3.9 в.п., з початку війни – на 7.0 в.п. та становить 33.6%.

За даними НБУ, у четвертому кварталі вперше з початку 2022 року в Україні відзначалося відновлення попиту на іпотечне кредитування. Загалом банки відзначають пожвавлення попиту кредитування як із боку фізичних осіб, і бізнесу.

Коментарі