Індекс очікувань ділової активності в Україні продовжує знижуватися: НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За підсумками щомісячного опитування, проведеного Національним банком України у січні 2024 року, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становить 41,0 пункт порівняно з 45,7 у грудні. Погіршення показника ІОДА за місяць становило 4,7 пунктів.

Протягом кількох місяців цей показник демонструє негативну динаміку і знаходиться нижче від умовного рівноважного значення в 50,0 пунктів.

У прес-релізі НБУ йдеться: «Посилення інтенсивності бойових дій, невизначеність термінів та обсягів надання зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання виробничих витрат на посилення кіберзахисту, нестача кваліфікованих кадрів, а також сезонне ослаблення економічної діяльності на початку року сприяли погіршенню оцінок ділової активності підприємств усіх секторів, що беруть. участь у щомісячних опитуваннях».

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за січень взяли участь 442 підприємства, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 38,9 пунктів проти 46,9 місяцем раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 31,9 пунктів проти 42,1 пунктів у грудні.

Підприємства зі сфери послуг – 40,4 проти 44,0 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 43,7 проти 46,9 у грудні.

Коментарі