Інфляція в Україні прискорилася до 21,5% річних: коментар НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у червні 2022 року прискорилася до 21,5% річних проти 18,0% місяцем раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 3,1%, особливо помітне зростання цін на продукти харчування, непродовольчі групи товарів, алкоголь та транспортні послуги.

Зростання інфляції обумовлено військовими та терористичними діями країни-окупанта, що викликало порушення ланцюжків поставок, нерівномірний попит, фізичне знищення потужностей та інфраструктури підприємств. Згідно з НБУ, інфляційні очікування більшості економічних агентів погіршуються, що створює додатковий ціновий тиск.

У звітному періоді найбільше подорожчали оброблені продовольчі товари (до 21,5%), особливо зростали ціни на м’ясні та рибні продукти, олію, маргарин, борошняні вироби та безалкогольні напої.

Як повідомляє інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на коментар Національного банку України, ризики прискорення інфляції залишаються значними через блокування росією портів, пошкодження транспортної інфраструктури та цілеспрямоване знищення підприємств та складів.

Коментарі