Інфляція в Україні прискориться у 2024 році до 8,2%, але наступного року знизиться до 6%: НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Національний банк України подав щоквартальний інфляційний звіт за квітень 2024 року, в якому міститься прогнозна оцінка зміни інфляції на найближчу перспективу.

Згідно з НБУ, інфляція помірно прискориться у 2024 році до 8,2%, але вже у 2025 році знизиться до 6%, а надалі – до 5% річних. На прискорення інфляції вплине збільшення витрат бізнесу на заробітну плату та подальше поновлення споживчого попиту, а також ефект вичерпання впливу тимчасових факторів, що зумовили стрімкіше зниження інфляції на початку року.

Як повідомляє інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на прес-реліз НБУ, стримуючим фактором зростання інфляції буде ослаблення зовнішнього цінового тиску та заходи монетарної політики НБУ.

НБУ прогнозує, що у 2024 році економічне зростання сповільниться до 3%, у наступні два роки зростання ВВП прискориться до 5,3% та 4,5% відповідно.

Раніше Правління Національного банку України знизило облікову ставку на 1,0 в.п. до 13,5% річних із 26 квітня 2024 року. У прес-релізі НБУ йдеться, що зниження облікової ставки стало можливим на тлі ослаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків надходження міжнародної фінансової підтримки.

Коментарі