Інфляція в Україні сповільнилася до 12,8% річних, але є проінфляційні ризики

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у червні 2023 року становила 12,8% річних проти 15,3% місяцем раніше. У місячному вимірі зростання споживчих цін склало 0,3%.

Фактичний темп зростання цін не перевищує базового прогнозного показника, який міститься в Інфляційному звіті НБУ за квітень 2023 року. Згідно з НБУ, цей показник «суттєво нижчий за прогноз», завдяки великій пропозиції продовольства та пального, зниженню світових цін на товарних ринках, а також покращенню інфляційних та курсових очікувань на тлі стійкої ситуації на готівковому валютному ринку.

Інтернет-ресурсу УкрСтрахування з прес-релізу НБУ відомо, що існують високі ризики проінфляційного тиску, зокрема через руйнування Каховської ГЕС. «Наслідки руйнування Каховської ГЕС поки не позначилися на споживчій інфляції, але можуть мати негативні ефекти згодом. Тиск на споживчі ціни також може посилитися внаслідок змін у ціноутворенні на ринку електроенергії для непобутових споживачів», – йдеться у прес-релізі.

Коментарі