Інфляція в Україні утримується на рівні 5,1%, що нижче за прогнозне значення

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у грудні 2023 року становила 5,1% річних, як і місяцем раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 0,7%.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що фактичний темп зростання цін у звітному місяці залишається нижчим за прогнозний показник, який міститься в Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2023 року.

Згідно з НБУ, стрімке уповільнення інфляції у 2023 році зумовлене низкою чинників, зокрема, зусиллями НБУ щодо підтримки стійкості валютного ринку, що обмежувало зростання цін на широкий спектр товарів з імпортною складовою та сприяло покращенню інфляційних та курсових очікувань. Крім цього, на стримування інфляції впливає фіксація тарифів на окремі житлово-комунальні послуги, добрі врожаї та збільшення ринкової пропозиції продуктів харчування.

На рівень інфляції негативно впливає зростання виробничих витрат бізнесу через подорожчання електроенергії та підвищення зарплат.

«Очікується збереження помірної інфляції і 2024 року. Для цього НБУ й надалі проводитиме політику, спрямовану на підтримку стійкості валютного ринку. Однак ризики посилення інфляційного тиску у 2024 році зберігаються, насамперед через вплив війни», – прокоментували у НБУ.

Коментарі