Інфляція в Україні знижується швидше за прогнозні очікування НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у листопаді 2023 року становила 5,1% річних проти 5,3% місяцем раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 0,5%.

Фактичний темп зростання цін у звітному місяці був нижчим за прогнозний показник, який міститься в Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2023 року.

Згідно з НБУ, зниження інфляції стало результатом сприятливої цінової динаміки непродовольчих товарів, зокрема, цін на одяг та взуття, достатньої пропозиції продуктів харчування та покращення очікувань в умовах зміцнення обмінного курсу.

«Наприкінці року інфляція може виявитися нижчою за жовтневий прогноз НБУ. Однак ціновий тиск та ризики його посилення залишаються відчутними, зокрема через підвищені транспортні та енергетичні складові витрати бізнесу в умовах війни, а також підвищення зарплат і швидше, ніж очікувалося, економічного зростання», – прокоментували в НБУ.

Раніше інтернет-ресурс УкрСтрахування повідомляв, що Правління Національного банку України знизило облікову ставку з 16% до 15%. Рішення починає діяти з 15 грудня 2023 року.

Коментарі