Інфляція в Україні прискорилася до 16,4% річних: коментар НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у квітні 2022 року прискорилася до 16,4% річних проти 13,7% на місяць раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 3,1%, особливо зросли ціни на продукти харчування, непродовольчі групи товарів, алкоголь, тютюн та транспортні послуги.

Зростання інфляції обумовлене порушенням ланцюжків постачання, нерівномірним попитом, збільшенням видатків бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад росії на Україну.

Згідно з НБУ, найбільше подорожчали оброблені продовольчі товари (до 19,3%) через збільшення вартості сировини та доставки в умовах порушення ланцюжків постачання, а також через фізичне знищення внаслідок ворожого обстрілу окремих виробничих потужностей та складів. Водночас, ціни на паливо стримувалися через скасування акцизу та зниження ПДВ у другій половині березня.

Як повідомляє інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на коментар Національного банку України, ризики посилення інфляційних процесів залишаються значними, але кроки, які роблять НБУ, Уряд та Верховна Рада України, спрямовані на стримування зростання цін.

Коментарі