Морські страховики у лютому 2023 року зіткнуться з претензіями через втрачені в Україні кораблі

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Найближчими місяцями профільні страхові асоціації та компанії морського страхування зіткнуться з претензіями щодо ризику повної втрати морських суден унаслідок війни в Україні.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування зі звіту Лондонської міжнародної асоціації андеррайтингу (IUA) відомо, що сукупна вартість морських суден, які виявилися заблокованими в українських портах, оцінюється у суму від $800 млн до $1 млрд. Чисельність таких судів наближається до 100.

Відповідно до нормативних положень, ризик війни, ворожих дій, обмежень та затримань були викликані вторгненням та подальшим закриттям порту. Згідно з IUA, позов про відшкодування збитків може бути подано після 12 місяців обмеження морського судна. У разі кораблів, заблокованих в Україні, цей термін спливає у лютому наступного року.

На момент вторгнення морські судна мали стандартну страховку, але після 24 лютого страховики стали вимагати розширення переліку ризиків, що покриваються, і, відповідно, перегляду преміальних платежів. Представники страхової галузі ведуть дискусію про доцільність таких вимог та механізм ймовірного відшкодування збитків.

Коментарі