НБУ прокоментував прискорення споживчої інфляції до 13,7% річних

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у березні 2022 року прискорилася до 13,7% річних проти 10,7% на місяць раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 4,5%, особливо зросли ціни на продукти харчування, медикаменти та пальне.

Зростання інфляції обумовлене порушенням ланцюжків поставок, нерівномірним попитом, збільшенням видатків бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад росії на Україну.

Згідно з НБУ, найбільше подорожчали оброблені продовольчі товари (на 16,6%) через збільшення вартості сировини та доставки в умовах порушення ланцюжків постачання, а також через фізичне знищення внаслідок ворожого обстрілу окремих виробничих потужностей та складів.

Як повідомляє інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на коментар Національного банку України, «прискорення споживчої інфляції у березні свідчить про відчутне посилення інфляційного тиску через порушення ланцюжків поставок, скорочення пропозиції, зростання виробничих витрат та підвищений попит населення на окремі товари та послуги».

Коментарі