Опитування НБУ: індекс очікувань ділової активності покращився, але нижче за рівноважне значення

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За підсумками щомісячного опитування, проведеного Національним банком України у лютому 2024 року, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становить 47,5 пунктів порівняно з 41,0 у січні. Підвищення показника ІОДА протягом місяця становило 6,5 пунктів.

Протягом попередніх кількох місяців цей показник демонстрував негативну динаміку, але в січні, залишаючись все ще нижчою від умовного рівноважного значення в 50,0 пунктів, намітилося поліпшення настроїв у бізнес-середовищі.

У прес-релізі НБУ йдеться: «Бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності. Водночас, високі ризики безпеки, затримка з надходженням зовнішнього фінансування, логістичні проблеми на західному кордоні, слабкий інвестиційний попит, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонне ослаблення економічної діяльності на початку року продовжували стримувати економічну активність підприємств».

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за лютий взяли участь 448 підприємств, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 50,1 пунктів проти 38,9 місяцем раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 43,7 пунктів проти 31,9 пунктів у лютому.

Підприємства зі сфери послуг – 45,3 проти 40,4 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 48,3 проти 43,7 у лютому.

Коментарі