Опитування НБУ: індекс очікувань ділової активності покращився до 52,3 пунктів

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Згідно з опитуванням Національного банку України, проведеного у квітні 2024 року, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) продовжує перевищувати умовне рівноважне значення у 50,0 пунктів, що свідчить про покращення бізнес- настроїв респондентів та адаптацію до складних умов повномасштабної війни.

Як повідомляє НБУ, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становив 52,3 пункту порівняно з 52,0 пунктами у березні 2024 року. Підвищення показника ІОДА за місяць становило 0,3 в.п.

«Оптимістичні прогнози щодо міжнародного фінансування, налагодження логістичних ланцюгів, сезонне пожвавлення бізнесу та збільшення внутрішнього попиту, а також уповільнення темпів інфляції сприяли позитивним настроям респондентів усіх секторів у найближчій перспективі», – прокоментували в НБУ результати опитування. Стримуючими факторами залишаються пошкодження енергетичних об’єктів, збільшення витрат на логістику та оплату праці, а також нестача кваліфікованих кадрів.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за квітень взяли участь 447 підприємств, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 51,8 пунктів проти 55,1 місяцем раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 53,4 пункту проти 53,5 пунктів у березні.

Підприємства зі сфери послуг – 53,1 проти 50,6 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 51,7 проти 51,0 у березні.

Коментарі