Опитування НБУ: за місяць індекс очікувань ділової активності помітно погіршився

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Згідно з опитуванням Національного банку України, проведеного у травні 2024 року, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 48,0 пунктів порівняно з 52,3 пунктами місяцем раніше. Результат виявився нижчим від умовного рівноважного значення в 50,0 пунктів, що свідчить про погіршення бізнес- настроїв респондентів.

Як повідомляє НБУ, зниження Індексу очікувань ділової активності (ІОДА) за місяць становило 4,3 п.п.

«Посилення інтенсивності бойових дій та обстрілів інфраструктурних об’єктів, дефіцит електроенергії, зростання виробничих витрат через високі ціни на паливо та подорожчання логістики, слабкий інвестиційний попит, погіршення курсових очікувань, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також невизначеність подальшого перебігу бойових дій та умов мобілізації співробітників», – так пояснив НБУ зниження показника ІОДА.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за травень взяли участь 449 підприємств, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 47,7 пунктів проти 51,8 місяцем раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 49,8 пунктів проти 53,4 у квітні.

Підприємства зі сфери послуг – 47,2 проти 53,1 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 48,8 проти 51,7 у квітні.

Коментарі