Уповільнення інфляції в Україні очікується вже цієї весни: НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Жорсткі монетарні умови та уповільнення глобальної інфляції призведуть до уповільнення інфляції в Україні вже цієї весни. Згідно з новим Інфляційним звітом НБУ за січень 2023 року, протягом року інфляція сповільниться до 18,7% річних і знижуватиметься в наступні роки.

Окрім монетарної політики НБУ уповільнення інфляції сприятиме відновлення логістики, адаптація бізнесу та слабкий споживчий попит в умовах дефіциту електроенергії. Згідно з НБУ, швидшому зниженню інфляції завадять наслідки повномасштабної війни.

Інфляція сповільниться до 10,4% у 2024 році та до 6,7% у 2025 році. Однак вона все ще перевищуватиме цільовий діапазон НБУ 5% ± 1 ст. п. через необхідність поступового наведення тарифів на житлово-комунальні послуги на ринкові рівні.

Раніше інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на дані Державної служби статистики України повідомляв, що споживча інфляція у грудні 2022 року становила 26,6% річних проти 26,5% місяцем раніше. У місячному вимірі зростання споживчих цін другий місяць поспіль склало 0,7%.

Коментарі