В Україні Індекс очікувань ділової активності залишається нижчим за умовне рівноважне значення

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За підсумками опитування у листопаді 2023 року Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) в Україні незначно змінився та становив 49,1 пунктів порівняно з 49,6 у жовтні. Таким чином, показник ІОДА знизився на 0,5 пункту і так само знаходиться нижче умовного рівноважного значення в 50,0 пунктів.

У прес-релізі НБУ йдеться: «Воєнні дії та їх наслідки, посилення ризиків безпеки, розрив логістичних ланцюжків, певне обмеження пропозиції електроенергії та її подорожчання для бізнесу, податкові зміни, звуження інвестиційного попиту, а також брак кваліфікованих працівників продовжували стримувати економічну активність підприємств та негативно вплинули на їхні очікування».

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за листопад взяли участь 460 підприємств, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 50,9 пунктів проти 53,0 місяцем раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 40,6 пунктів проти 44,8 пунктів у жовтні.

Підприємства зі сфери послуг – 48,4 проти 47,2 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 49,2 проти 50,5 у жовтні.

Коментарі