В Україні інфляція поступово сповільнюється, у квітні вона знизилася до 17,9% річних

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у квітні 2023 року становила 17,9% річних проти 21,3% місяцем раніше. У місячному вимірі зростання споживчих цін склало 0,2%.

Фактичний показник темпу зростання цін залишається нижчим за базовий прогноз, опублікований в Інфляційному звіті НБУ за квітень 2023 року. Згідно з коментарем НБУ, це «обумовлено більшим, ніж очікувалося пропозицією продовольства та пального. Інфляцію стримувало зміцнення гривні на готівковому валютному ринку та покращення інфляційних очікувань».

У НБУ також наголосили, що зниження показників інфляції значною мірою пояснюється ефектом бази порівняння із показниками минулого року.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування раніше повідомляв, що в Інфляційному звіті за квітень 2023 року Національний банк України прогнозує до кінця року уповільнення інфляції до 14,8% та зростання ВВП на 2%. 2024 року інфляція в Україні сповільниться до 9,6% річних, а 2025 року – до 6%, а прискорення темпів економічного зростання – до 4,3% та 6,4% відповідно.

Коментарі