В Україні зафіксовано дефляцію, споживчі ціни знизилися на 0,6%

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у липні 2023 року становила 11,3% річних проти 12,8% місяцем раніше. У місячному вимірі зафіксовано дефляцію або зниження споживчих цін на 0,6%.

Фактичний темп зростання цін залишається нижчим за прогнозний показник, який міститься в Інфляційному звіті НБУ за липень 2023 року. Згідно з НБУ, цей показник знизився завдяки зростаючій пропозиції сирих продуктів харчування, а також сприятливій ситуації на валютному ринку та покращенню інфляційних очікувань у цінах окремих товарів.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування з повідомлення НБУ відомо, що можливість посилення інфляційного тиску зберігається через високі ризики безпеки, пов’язані з війною.

Згідно з Інфляційним звітом за липень 2023 року, вже цього року інфляція в Україні сповільниться до 10,6%, а реальний ВВП зросте на 2,9%. Очікується, що споживча інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а базова – до 7%. «Збереження порівняно жорстких монетарних умов наблизить інфляцію до верхньої межі цільового діапазону НБУ 5% ±1 ст. п. 2025 року», — йдеться у звіті.

Коментарі