З 15 грудня в Україні почне діяти облікова ставка 15% річних

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Правління Національного банку України знизило облікову ставку із 16% до 15%. Рішення починає діяти з 15 грудня 2023 року.

У прес-релізі НБУ йдеться, що зниження облікової ставки узгоджується із уповільненням інфляції та покращенням інфляційних очікувань. Це рішення сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування з прес-релізу НБУ відомо, що зниження рівня інфляції відбувається швидше, ніж очікувалося. Інфляція в листопаді знизилася до 5,1% завдяки збільшенню ринкової пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, а також прогнозному очікуванню зміцнення національної валюти.

Водночас НБУ наголошує на збереженні інфляційних ризиків «через логістичні труднощі на західних кордонах та виснаження ефекту від урожаю овочевих культур».

«Подальша динаміка облікової ставки залежатиме від розвитку інфляційних процесів, стану валютного ринку, ритмічності надходження та достатності обсягів міжнародної допомоги, ситуації з ризиками безпеки та інших факторів»,– йдеться у прес-релізі.

Нагадаємо, 26 жовтня Правління Національного банку України знизило облікову ставку до 16% та залишило незмінними відсоткові ставки за операціями з банками.

Коментарі