Як захистити своє авто від воєнних ризиків?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд Пока что нет оценок, голосуйте!
Про те, як як можна застрахувати свій автомобіль від воєнних ризиків, які програми страхування пропонує страховий ринок України, які їх відмінності і вартість і як обрати оптимальний саме для себе варіант – спеціально для Mind розповіла Тетяна Щучьєва – директор страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

Кожного дня в результаті обстрілів мирних міст України житло та автомобілі наших співвітчизників знищуються або зазнають серйозних пошкоджень. Компенсацію за житло, зруйноване внаслідок влучання ракет і дронів або падіння уламків, українці вже можуть отримати в рамках державної програми «єВідновлення». А ось покриття державою збитків власників пошкоджених чи знищених в результаті воєнних дій автомобілів поки не передбачається.

Тож станом на сьогодні отримати виплату за постраждале авто можна, тільки якщо воно застраховане від воєнних ризиків. І якщо в усьому світі такі ризики трактуються як форс-мажор, декілька українських страхових компаній здійснили, здавалось би, нездійснене – розробили програми з покриттям воєнних збитків за договорами КАСКО. При чому, зробили це за власною ініціативою, розраховуючи тільки на власні активи. Адже ніхто з іноземних партнерів не розділив з українськими страховиками ризики збитків, пов’язаних з війною.

На сьогодні існують два основних варіанти страхування від воєнних ризиків: відповідна опція, яка включається у поліс КАСКО, або ж окремий договір страхування виключно від збитків внаслідок воєнних дій.

Покриття такого полісу поширюється тільки на умовно безпечну територію України, що визначається згідно з переліком Мінреінтеграції, чинним на дату настання страхової події. Перелік ризиків для обох варіантів практично однаковий: пошкодження/знищення автомобіля внаслідок дії мін, бомб, снарядів, боєприпасів, дронів, засобів протиповітряної та/або протиракетної оборони, інших видів зброї та/або їх уламків. Якщо дрон/ракета влучила в будівлю, і авто було пошкоджено уламками будівлі, збитки теж покриваються в рамках такого полісу.

Важливо розуміти, що страхування від воєнних ризиків – це відносно новий для українських страховиків продукт, пов’язаний з високою непередбачуваністю та відсутністю відповідного досвіду та статистики. Тож підхід компаній до його формування, як і варіанти страхових продуктів, можуть різнитися.

Так, цікавий варіант запропонувала своїм клієнтам СК «Експрес Страхування». За словами Тетяни Щучьєвої«Особливість пропозиції нашої компанії в тому, що у разі укладання будь-якого договору КАСКО клієнт за замовчуванням отримує безкоштовно покриття воєнних ризиків у розмірі до 10% від страхової суми. Ця опція автоматично включається у договір».

При цьому клієнти СК «Експрес Страхування» можуть за бажанням збільшити ліміт покриття збитків внаслідок воєнних ризиків до 25% або до 100% за окрему доплату. «Вибір покриття у 25% збільшує вартість договору страхування на 10%. Тоді як 100% покриття воєнних ризиків коштуватиме клієнту 1,75% від страхової суми, – уточнює Тетяна Щучьєва. – Проте, як свідчить досвід, автовласники найчастіше обирають все ж таки часткове покриття воєнних ризиків».

Якщо ж клієнт вирішив придбати страхування виключно від воєнних ризиків, то, в залежності від терміну дії договору, йому можуть запропонувати умови від 0,99% до 1,99% вартості авто. Зменшити вартість такого полісу можна за рахунок франшизи, розмір якої встановлюється у відсотках від страхової суми (від 5 до 10% в залежності від програми).

Ще один важливий момент: перед підписанням договору КАСКО, що містить пункт про покриття воєнних ризиків, уточніть, яку кількість таких випадків він покриває. Найчастіше – це 1 випадок, рідше – 2. А ось у договорі страхування виключно від воєнних ризиків, жодних обмежень за кількістю звернень немає.

Процес врегулювання у випадку пошкодження авто в результаті, скажімо, падіння уламків ракети чи дрону, не буде суттєво відрізнятися від стандартного алгоритму дій у разі ДТП.

Таким чином, сьогодні існують програми страхування від воєнних збитків, розраховані на різні строки дії та різні фінансові можливості клієнтів. Треба просто обрати оптимальний для себе варіант у надійної страхової компанії.

Комментарии