Як захистити своє авто від воєнних ризиків?

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок 1 голос, середній: 5,00 з 5.
Про те, як як можна застрахувати свій автомобіль від воєнних ризиків, які програми страхування пропонує страховий ринок України, які їх відмінності і вартість і як обрати оптимальний саме для себе варіант – спеціально для Mind розповіла Тетяна Щучьєва – директор страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

Кожного дня в результаті обстрілів мирних міст України житло та автомобілі наших співвітчизників знищуються або зазнають серйозних пошкоджень. Компенсацію за житло, зруйноване внаслідок влучання ракет і дронів або падіння уламків, українці вже можуть отримати в рамках державної програми «єВідновлення». А ось покриття державою збитків власників пошкоджених чи знищених в результаті воєнних дій автомобілів поки не передбачається.

Тож станом на сьогодні отримати виплату за постраждале авто можна, тільки якщо воно застраховане від воєнних ризиків. І якщо в усьому світі такі ризики трактуються як форс-мажор, декілька українських страхових компаній здійснили, здавалось би, нездійснене – розробили програми з покриттям воєнних збитків за договорами КАСКО. При чому, зробили це за власною ініціативою, розраховуючи тільки на власні активи. Адже ніхто з іноземних партнерів не розділив з українськими страховиками ризики збитків, пов’язаних з війною.

На сьогодні існують два основних варіанти страхування від воєнних ризиків: відповідна опція, яка включається у поліс КАСКО, або ж окремий договір страхування виключно від збитків внаслідок воєнних дій.

Покриття такого полісу поширюється тільки на умовно безпечну територію України, що визначається згідно з переліком Мінреінтеграції, чинним на дату настання страхової події. Перелік ризиків для обох варіантів практично однаковий: пошкодження/знищення автомобіля внаслідок дії мін, бомб, снарядів, боєприпасів, дронів, засобів протиповітряної та/або протиракетної оборони, інших видів зброї та/або їх уламків. Якщо дрон/ракета влучила в будівлю, і авто було пошкоджено уламками будівлі, збитки теж покриваються в рамках такого полісу.

Важливо розуміти, що страхування від воєнних ризиків – це відносно новий для українських страховиків продукт, пов’язаний з високою непередбачуваністю та відсутністю відповідного досвіду та статистики. Тож підхід компаній до його формування, як і варіанти страхових продуктів, можуть різнитися.

Так, цікавий варіант запропонувала своїм клієнтам СК «Експрес Страхування». За словами Тетяни Щучьєвої«Особливість пропозиції нашої компанії в тому, що у разі укладання будь-якого договору КАСКО клієнт за замовчуванням отримує безкоштовно покриття воєнних ризиків у розмірі до 10% від страхової суми. Ця опція автоматично включається у договір».

При цьому клієнти СК «Експрес Страхування» можуть за бажанням збільшити ліміт покриття збитків внаслідок воєнних ризиків до 25% або до 100% за окрему доплату. «Вибір покриття у 25% збільшує вартість договору страхування на 10%. Тоді як 100% покриття воєнних ризиків коштуватиме клієнту 1,75% від страхової суми, – уточнює Тетяна Щучьєва. – Проте, як свідчить досвід, автовласники найчастіше обирають все ж таки часткове покриття воєнних ризиків».

Якщо ж клієнт вирішив придбати страхування виключно від воєнних ризиків, то, в залежності від терміну дії договору, йому можуть запропонувати умови від 0,99% до 1,99% вартості авто. Зменшити вартість такого полісу можна за рахунок франшизи, розмір якої встановлюється у відсотках від страхової суми (від 5 до 10% в залежності від програми).

Ще один важливий момент: перед підписанням договору КАСКО, що містить пункт про покриття воєнних ризиків, уточніть, яку кількість таких випадків він покриває. Найчастіше – це 1 випадок, рідше – 2. А ось у договорі страхування виключно від воєнних ризиків, жодних обмежень за кількістю звернень немає.

Процес врегулювання у випадку пошкодження авто в результаті, скажімо, падіння уламків ракети чи дрону, не буде суттєво відрізнятися від стандартного алгоритму дій у разі ДТП.

Таким чином, сьогодні існують програми страхування від воєнних збитків, розраховані на різні строки дії та різні фінансові можливості клієнтів. Треба просто обрати оптимальний для себе варіант у надійної страхової компанії.

Коментарі