Інфляція в Україні прискорилася до 18% річних: коментар НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у травні 2022 року прискорилася до 18% річних проти 16,4% місяцем раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 2,7%, особливо на продукти харчування, непродовольчі групи товарів, алкоголь, тютюн та транспортні послуги.

Зростання інфляції обумовлене порушенням ланцюжків постачання, нерівномірним попитом, збільшенням видатків бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад росії на Україну. Крім причин, пов’язаних із війною, на рівень інфляції впливає загальна ситуація на світових ринках та посилення інфляційного тиску на глобальну економіку.

Згідно з НБУ, найбільше подорожчали оброблені продовольчі товари (до 20,1%), особливо зростали ціни на молоко та молочні продукти, безалкогольні напої та рибу.

Як повідомляє інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на коментар Національного банку України, інфляційні ризики залишаються значними в умовах продовження війни з росією та цілеспрямованого знищення нею продовольчих складів, торговельних закладів, блокування портів та пошкодження транспортної інфраструктури.

Коментарі