Інфляція в Україні сповільнилася до 4,7% річних, але фактори зниження поступово вичерпуються

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За даними Державної служби статистики України, споживча інфляція у січні 2024 року становила 4,7% річних проти 5,1% місяцем раніше. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 0,4%.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що фактичний темп зростання цін у звітному місяці залишається нижчим за прогнозний показник, який міститься в Інфляційному звіті НБУ за січень 2024 року.

Згідно з НБУ, уповільнення інфляції у звітному місяці зумовлене збільшенням пропозиції окремих продуктів харчування, вторинними ефектами від значних урожаїв, зниженням світових цін на нафту та подальшою дією мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ.

Водночас у НБУ наголосили, що «сприятливі ефекти тимчасових факторів зниження інфляційного тиску поступово вичерпуються, а ризики посилення інфляційного тиску зберігаються насамперед через вплив війни».

Раніше Національний банк України опублікував Інфляційний звіт за січень, в якому міститься прогноз, що інфляція в Україні помірно прискориться у 2024 році, але вже у 2025 році увійде до цільового діапазону НБУ, знизившись до 5,8%, а у 2026 році – до 5 %.

Коментарі