Із завтрашнього дня в Україні почне діяти облікова ставка 25% річних

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Для забезпечення курсової стабільності та стримування інфляції Правління Національного банку України підвищило облікову ставку до 25% річних. Рішення починає діяти з 3 червня 2022 року.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування з прес-релізу НБУ відомо, що рішення НБУ зумовлене необхідністю захисту гривневих доходів та заощаджень громадян України, для збільшення привабливості гривневих активів та зниження тиску на валютному ринку.

У коментарі НБУ обґрунтовує рішення відсутністю «належної винагороди за утримання гривневих активів», через що «посилилися загрози доларизації економіки».

«Інфляційний розвиток потребує повернення Національного банку в активну процентну політику для запобігання подальшому погіршенню інфляційних очікувань та доларизації економіки», — йдеться у прес-релізі.

Нагадаємо, з початком широкомасштабної збройної агресії РФ на території України Національний банк відклав ухвалення рішення щодо розміру облікової ставки, оскільки «через вимушене запровадження адміністративних обмежень ринкові монетарні інструменти, зокрема облікова ставка, не відіграють відчутної ролі у функціонуванні грошово-кредитного та валютного. ринків».

Коментарі