Незважаючи на високу загрозу системних ризиків, Україні вдається зберігати фінансову стабільність

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Питанням збереження фінансової стабільності та попередження системних ризиків присвячено засідання Ради фінансової стабільності, яке відбулося у НБУ 12 квітня 2022 року.

Інтернет-ресурсу УкрСтрахування з прес-релізу НБУ відомо, що члени Ради фінансової стабільності відзначили стійкість фінансової системи країни в непростих умовах військової агресії. Це стало можливим завдяки антикризовим заходам регулятора та реформам фінансового сектору, які проводяться НБУ протягом попередніх кількох років.

Згідно з НБУ, незважаючи на високі системні ризики для фінансової системи України, вони контрольовані. Так, ліквідність банківського сектора висока, обсяг коштів клієнтів у всіх валютах збільшився на 41 млрд. грн. з початку військових дій. Банки прогнозують у 2-му кварталі провести кредитування бізнесу на 68 млрд грн, більшу частину цих коштів буде направлено в рамках державних програм для агровиробників.

У переліку антикризових заходів — «кредитні канікули» та неврахування прострочення кредитів при оцінці кредитного ризику, а також на реструктуризацію кредитів боржникам, які постраждали через агресію росії. До банків також застосовуватимуться заходи впливу порушення нормативів достатності капіталу та ліквідності.

Коментарі