Облікова ставка НБУ у 25% річних поки що залишається незмінною

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити без змін діючу облікову ставку на рівні 25% річних. На думку НБУ, такий рівень облікової ставки достатній для збереження курсової стабільності та керованості інфляційними процесами.

Фактична цінова динаміка не перевищила прогнозу НБУ, викладеного в Інфляційному звіті: у липні інфляція становила 22,2%, у серпні цей показник досяг 23%. У прес-релізі НБУ вважають, що цьому сприяло більш динамічне зниження вартості пального на тлі здешевлення нафти та нафтопродуктів на світових ринках та ефективне відновлення ланцюжків постачання.

Нагадаємо, рішення про збільшення облікової ставки до 25% було ухвалено у червні поточного року. Це рішення було зумовлене необхідністю захисту гривневих доходів та заощаджень громадян України для збільшення привабливості гривневих активів та зниження тиску на валютному ринку.

Раніше НБУ також прогнозував збереження інфляційного тиску до кінця року на рівні 30%. У наступні роки інфляція суттєво сповільниться, суттєво перевищуватиме цільовий показник у 5%.

Коментарі