Банківський сектор стійкий, небанківські установи не так готові до військових ризиків: НБУ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Національний банк України підготував новий звіт про фінансову стабільність банківського сектора, зазначивши високу стійкість українських банків, що зберігається, в умовах війни.

Інтернет-ресурсу УкрСтрахування зі звіту НБУ відомо, що банки виявилися операційно стійкими, зумівши організувати роботу в безпечних районах 85% банківських відділень. Разом з тим, банки зазнали суттєвих операційних збитків, але зберегли довіру клієнтів. Вперше за п’ять років банківський сектор став збитковим через різке зростання відрахувань до резервів.

«Ліквідність банківського сектора поки що не викликає занепокоєння, проте банки повинні зберігати консервативні підходи та припускати, що ризик ліквідності все ще може реалізуватися», — йдеться у звіті.

Разом з тим, небанківські фінансові установи виявилися менше готовими до викликів війни порівняно з банками і гірше впоралися з операційними ризиками.

Нагадаємо, для забезпечення курсової стабільності та стримування інфляції Правління Національного банку України підвищило облікову ставку до 25% річних. Рішення починає діяти з 3 червня 2022 року.

Коментарі